Projekt instalacji wypierania ciasta biszkoptowego PIG/Molch
Opublikowane według Marek Szpila w Instalacje · 1 Czerwiec 2015
Tags: instalacja, wypierania, ciasta, PIG/Molch, pigging, CIP, czyszczenie, rurociągów
Tags: instalacja, wypierania, ciasta, PIG/Molch, pigging, CIP, czyszczenie, rurociągów

Po zakończeniu każdej partii produkcji zawsze dochodzi do częściowych strat produktu, który pozostaje w rurociągu. Zadaniem tej instalacji jest odzyskanie jak największej ilości produktu do ponownego wykorzystania. Pozwala to zmniejszyć straty a co za tym idzie efektywniej produkować.
Zastosowanie piggingu (wypierania kretem/wkładką) umożliwia wykorzystanie tej samej instalacji do różnych produktów, które ze względu na swoją specyfikę nie mogą być z instalacji usunięte za pomocą mycia (CIP). Standardowym przykładem jest produkcja dwóch rodzajów czekolady białej i ciemnej - bez zastosowania tej metody odzysku produktu, konieczne byłoby użytkowanie dwóch oddzielnych linii produkcyjnych.
Takie wypieranie produktu z powodzeniem można stosować nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również w chemicznym, np. przy produkcji płynów do mycia ciała, bądź środków czystości a także w przemyśle kosmetycznym zwłaszcza przy produktach o dużej lepkości, takich jak kremy lub żele.