Projekt instalacji wypierania ciasta biszkoptowego PIG/Molch

Opublikowane według Marek Szpila w Instalacje · 1 Czerwiec 2015
Tags: instalacjawypieraniaciastaPIG/MolchpiggingCIPczyszczenierurociągów

Po  zakończeniu każdej partii produkcji  zawsze dochodzi do częściowych  strat produktu, który pozostaje w rurociągu. Zadaniem tej instalacji  jest odzyskanie jak największej ilości produktu do ponownego  wykorzystania. Pozwala to zmniejszyć straty a co za tym idzie  efektywniej produkować.

Zastosowanie  piggingu (wypierania kretem/wkładką) umożliwia wykorzystanie  tej samej  instalacji do różnych produktów, które ze względu na swoją specyfikę  nie mogą być z instalacji usunięte za pomocą mycia (CIP). Standardowym  przykładem jest produkcja dwóch rodzajów czekolady białej i ciemnej -  bez zastosowania tej metody odzysku produktu, konieczne byłoby  użytkowanie dwóch oddzielnych linii produkcyjnych.

Takie wypieranie produktu z powodzeniem można stosować  nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również w chemicznym, np. przy produkcji płynów do mycia ciała, bądź środków czystości a także w przemyśle kosmetycznym zwłaszcza przy produktach o dużej lepkości, takich jak kremy lub żele.


Wyświetl cały artykuł